AB Çıtayı Yükseltiyor

Ocak 2018'in ortasında, AB Komisyonu yeni bir hedef ortaya koydu: 2030'a kadar plastik ürünlerde yüzde 100 geri dönüşüm. Yeni strateji, yeniden kullanımını basitleştirmek ve maliyetleri azaltma yönünde.

Ocak 2018'in ortasında, AB Komisyonu yeni bir hedef ortaya koydu: 2030'a kadar plastik ürünlerde yüzde 100 geri dönüşüm. Tek kullanımlık plastik ürünlerin tüketiminde geçmiş dönemlere oranla bir azalma söz konusu. Bu hedefe ulaşmak için Komisyon şu ana kadar 250 milyon Euro yatırım yaptı ve 2020 yılına kadar da araştırmalara 100 milyon Euro daha harcanacak. AB, yakın geçmişte yayınlanan Atık Direktifine ek olarak oldukça kapsamlı bir strateji belirlemişti. Amaç, 2025 yılına kadar tüm ambalajların yüzde 65'ini ve 2030 yılına kadar da yüzde 70'ini geri dönüştürmekti. Yeni yönerge, çıtayı daha da yükseltiyor.

Kabul edilen yeni plastik stratejisi, limanlardaki atık kabul tesislerinin güçlendirilmesini ve toplanan farklı nitelikteki plastiğin karıştırılmaması için önlemleri içeriyor. AB Komisyonu, yılda 26 milyon ton plastiğin ancak yüzde 30'unun geri dönüştürülmekte olduğu varsayımıla yola çıkıyor.

Yeni strateji, yeniden kullanımını basitleştirmek ve maliyetleri azaltma yönünde. Resmi tahminlere göre, bunun ton başına 100 Euro civarında bir azalmaya yol açması öngörülüyor. Bununla birlikte, çok miktarda yeni geri dönüşüm tesisinin kurulması ve harcamaların artacağı da öngörüler arasında. Planlar 1,5 milyar işgücü kullanan ve 2015 yılında 340 milyar Euro civarında gelir oluşturan plastik endüstrisi için genel olarak daha cazip hale getirilecek.

Ambalaj Endüstrisi uzun yıllar kamuoyunun eleştirel bakışına karşı ürünlerin çevresel sorumluluklarını sürekli geliştirdi. Ambalajlı ürünler, Avrupa Ambalaj Direktifi yürürlüğe girinceye kadar, sorumluluk ve geri dönüşüm konularında oldukça çağdaş çözümler sundu. O zamandan beri geri dönüşüm oranları yükseldi, üretimdeki enerji maliyeti büyük oranda düştü, malzeme kullanımı optimize edildi ve ambalajın ağırlığı azaltıldı. Geri dönüşüm ve dolum sistemleri daha iyi ve daha iyi hale geldi.Günümüzde Almanya, %80 gibi bir oranla dünyanın en yüksek geri dönüşüm payına sahip.